Groothandel in hernieuwbare energie

Meer rendement op dak dan op spaarboekje

‘Geen subsidies meer voor zonnepanelen’, titelden de media al een paar keer in de voorbije maanden. Ook uit de recentste twee rapporten van het Vlaams Energieagentschap (VEA), waarvan het jongste deze week beschikbaar werd, blijkt het nogmaals: nieuwe installaties die vanaf 1 juli worden geplaatst, starten zonder recht te geven op groenestroomcertificaten, en voor de installaties die eerder dit jaar of vorig jaar werden geplaatst, is de steun teruggevallen tot een haast verwaarloosbaar niveau.

Dat klinkt echter slechter dan het is. ‘De steun valt weg omdat ze niet meer nodig is: zonnepanelen zijn zonder subsidies voldoende rendabel’, benadrukt het VEA. Toegegeven, zo extreem voordelig als ze de eerste jaren waren, dat komt wellicht niet terug. Terugverdientijden van zes à zeven jaar of zelfs minder behoren tot het verleden. Veel mensen hebben immers geen idee meer of investeren in zonnepanelen nog de moeite loont. 'Het rendement ligt hoger dan op een spaarboekje', counterde de Vlaamse minister van Begroting, Annemie Turtelboom.

  • Zonne-energie

    De zon is er voor ieder van ons. Ongelimiteerde gratis energie: ook iets voor u?!

  • Warmtepompen

    De aarde is een onuitputtelijke bron van energie. Met een warmtepomp kunnen we gratis warmte uit de bodem, het water of de lucht halen om onze woning en ons sanitair water te verwarmen. En tegelijk investeren we in de energie van de toekomst.

  • Energie opslag

    Wanneer u energie over heeft kan u deze opslaan en gebruiken wanneer u deze nodig heeft. Sla uw overtollige energie op in batterijen of warm water!