Subsidie voor particulieren

Zonnepanelen van max.  10 kW die sinds 14 juni 2015 gekeurd werden krijgen geen groenestroomcertificaten meer.

Volgende maatregelen gelden wel nog:

 • de terugdraaiende kWh-meter (bij méér opbrengst dan verbruik), die in mindering van uw elektriciteitsfactuur wordt gebracht (± 0,27 €/kWh) voor installaties kleiner dan 10 kW
 • sommige gemeenten en steden voorzien een vergoeding voor wie investeert in een PV-installatie. Vraag na bij de milieudienst van uw stad of gemeente.
 • indien uw woning ouder is dan 10 jaar betaalt u 6% BTW (niet voor volgsystemen waar een tarief van 21% geldt)

De VREG, de Vlaamse energieregulator, heeft de distributienetbeheerders toegelaten om vanaf 1 juli 2015 voor eigenaars van lokale productie-installaties een aanvullend distributietarief aan te rekenen, nl. het prosumententarief. Concreet betekent dit dat alle lokale productie-installaties in Vlaanderen (zoals bvb. zonnepanelen) met een vermogen tot 10 kVA die een terugdraaiende meter hebben een vergoeding moeten betalen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk het het max. AC-vermogen van de omvormer en uw netbeheerder. Bereken hier hoeveel u voor uw installatie moet betalen.

 • Zonne-energie

  De zon is er voor ieder van ons. Ongelimiteerde gratis energie: ook iets voor u?!

 • Warmtepompen

  De aarde is een onuitputtelijke bron van energie. Met een warmtepomp kunnen we gratis warmte uit de bodem, het water of de lucht halen om onze woning en ons sanitair water te verwarmen. En tegelijk investeren we in de energie van de toekomst.

 • Energie opslag

  Wanneer u energie over heeft kan u deze opslaan en gebruiken wanneer u deze nodig heeft. Sla uw overtollige energie op in batterijen of warm water!