Rendement

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren:

In Belgi├ź levert een zonnepaneel de grootste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35┬░ heeft. Bij een hellingshoek van 20┬░ tot 60┬░ is de jaaropbrengst slechts <5% lager.

De ori├źntatie is optimaal indien het paneel gericht is op 2┬░ ten westen van het zuiden. Bij ori├źntaties tussen zuid-oost en zuid-west is er slechts <5% verlies op jaarbasis.

Optimale helling voor maximale opbrengst

Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Het rendement van de zonnecellen is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Het monokristallijne silicium heeft een rendement van zoÔÇÖn 17% tegenover het poly- of multikristallijne silicium dat een rendement genereert van ongeveer 14%. Monokristallijne cellen zijn donkerder, zuiverder en rendabeler, de poly- of multikristallijne cellen daarentegen vari├źren van azuurblauw tot donkergrijs.

De hoeveelheid invallend ÔÇťzon-lichtÔÇŁ bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is werkt een zonnepaneel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen. Schaduw daarentegen is nefast voor de werking van de zonnecellen.

Overtreft de opgewekte stroom uw verbruik dan kan via het systeem van de terugdraaiende teller deze stroom op het elektriciteitsnet terug geplaatst worden wat de energierekening ten goede komt. Indien er geen terugdraaiende elektriciteitsmeter aanwezig is kan deze gratis aangevraagd worden bij de netbeheerder.

  • G├╝ne┼č enerjisi

    Gune┼č hepimiz için vard─▒r. Limitsiz bedava enerji: sizin için de mi öyle?!

  • Is─▒ pompalar─▒

    Yeryüzü, bitmeyen bir enerji kayna─Ł─▒d─▒r. Is─▒ pompas─▒yla topraktan, sudan veya havadan bedava enerji ç─▒kartabilir ve evimizi, kulland─▒─Ł─▒m─▒z suyu ─▒s─▒tabiliriz. Ayn─▒ zamanda gelecekteki enerji için de yat─▒r─▒m yapm─▒

  • Enerji depolamas─▒

    E─Łer enerji fazlan─▒z varsa bunu depolayabilir ve ihtiyac─▒n─▒z oldu─Łu zaman kullanabilirsiniz! Fazla enerjinizi pillere veya s─▒cak suya depolay─▒n─▒z!