Vermogen

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er internationale standaardcondities opgesteld: het elektrisch vermogen van een zonnepaneel is afhankelijk van de effici├źntie van de zonnecellen, het aantal zonnecellen, en het ingestraalde zonlicht. De effici├źntie van de zonnepanelen is de hoeveelheid ingestraalde energie die wordt omgezet in elektriciteit. Hoe meer zonnecellen (met een hoge effici├źntie) verwerkt zijn in een zonnepaneel hoe hoger het vermogen ervan.

Het maximale elektrisch vermogen van fotovolta├»sche zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of kilowattpiek (kWp): 1000 Wp = 1 kWp. Een installatie met een vermogen van 1 kWp levert, bij loodrechte zon-inval, 1000Wp/m┬▓. Gemiddeld levert 1 kWp in Belgi├ź circa 850 kilowattuur (kWh) op jaarbasis. Er zijn reeds cijfers bekend van m├ę├ęropbrengst afhankelijk van merk en type. Deze opbrengst kan oplopen tot 950 kWh/jaar en meer.

Een rekenvoorbeeld: Een Vlaams huisgezin verbruikt gemiddeld 3500 kWh stroom per jaar. Met een ge├»nstalleerd vermogen aan zonnepanelen van 3 kWp met 850 bruikbare zonne-uren levert deze PV-installatie zoÔÇÖn 2550 kWh op jaarbasis, goed voor bijna 75% van het totale jaarlijkse verbruik.

Instralingskaart Belgi├ź
  • G├╝ne┼č enerjisi

    Gune┼č hepimiz için vard─▒r. Limitsiz bedava enerji: sizin için de mi öyle?!

  • Is─▒ pompalar─▒

    Yeryüzü, bitmeyen bir enerji kayna─Ł─▒d─▒r. Is─▒ pompas─▒yla topraktan, sudan veya havadan bedava enerji ç─▒kartabilir ve evimizi, kulland─▒─Ł─▒m─▒z suyu ─▒s─▒tabiliriz. Ayn─▒ zamanda gelecekteki enerji için de yat─▒r─▒m yapm─▒

  • Enerji depolamas─▒

    E─Łer enerji fazlan─▒z varsa bunu depolayabilir ve ihtiyac─▒n─▒z oldu─Łu zaman kullanabilirsiniz! Fazla enerjinizi pillere veya s─▒cak suya depolay─▒n─▒z!